کد خبر 969282
تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۸ - ۰۴:۳۰
محمدجواد اخوان

از جمله اولین حقوق شهروندان آن است که حاکمان خود را دقیق و واقعی بشناسند. مدیران نباید از مطلع شدن مردم از زندگی اقتصادی‌شان نگران باشند.

به گزارش مشرق، «محمدجواد اخوان» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

دهه دوم عمر انقلاب‌اسلامی، اولین مقطع بروز تغییرات در رویکردهای عمومی مسئولان و مدیران جامعه بود و تأثیرات این تغییرات مستقیماً بر جامعه و مردم نیز مشاهده می‌شد. از جمله مهم‌ترین نشانه‌های این تغییر بروز خوی اشرافی‌گری و مسابقه ثروت‌اندوزی در میان دولتمردان بود. با آنکه ۱۰ سال پیش از آن با پیروزی انقلاب، اشرافیت طاغوتی کنار زده‌شده بود و طبقه جدید مدیران انقلابی، روش ساده زیستی و مردمی بودن را در سبک زندگی شخصی و اداری در پیش گرفتند.

بیشتر بخوانید:

حساب‌های قوه قضائیه به ۵ حساب تقلیل یافت

چگونه اموال نامشروع مسئولان اعاده می‌شود؟

دهقان: می‌خواهند طرح اعاده اموال نامشروع زمین بخورد


در دوره‌ای که به «سازندگی» معروف شد، رسوخ تجمل‌گرایی از عالی‌ترین مقام دولت آغاز شد و مردم و مسئولان از رئیس‌جمهور وقت، توصیه به «مانور تجمل» شنیدند و پیش از آنکه عامه مردم بخواهند یا بتوانند به این توصیه سردار سازندگی عمل کنند، دولتمردان وقت، این توصیه را آویزه گوش خود کردند. سوت مسابقه ثروت‌اندوزی و راحت‌طلبی میان مدیران دولتی و خانواده‌های آن‌ها به صدا درآمد و شاهد جلوه‌های جدیدی از «تاجرمدیر» و «آقازاده» ها در فضای مدیریتی سیاسی کشور شدیم.


لازمه پیشروی در این مسابقه ثروت، روی آوردن مدیران دولتی به فعالیت‌های جنبی اقتصادی بود که این فعالیت‌ها گاه مستقیماً از سوی خود مدیران و گاه از طریق همسر و فرزندان و دیگر نزدیکان آن‌ها دنبال می‌شد. فرصت‌هایی که در اختیار مدیران و آقازاده‌های‌شان چه از لحاظ دسترسی به اطلاعات سودآور و نیز اختیارات تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی سودساز وجود داشت عملاً میدانی نابرابر برای آن‌ها ایجاد کرد که بتوانند در رقابت با بخش خصوصی واقعی و اصحاب کسب‌وکار با شتابی خیره‌کننده حرکت کنند. اینجا بود که شاهد پدیده «ثروت‌های بادآورده» و «گسترش فساد اقتصادی» بودیم. نتیجه مستقیم ورود در این ورطه در سبک زندگی مسئولان نیز مشاهده شد و به‌تدریج در محل زندگی، خودروی شخصی، دارایی‌های مختلف و حتی اتاق کار آن‌ها تجلی یافت.


هرچند مسابقه کسب ثروت نجومی مسئولان پایان نیافت، اما با روی کار آمدن دولت یازدهم، موج دوم اشرافی‌گری دولتی ظهور یافت. بخشی از مدیرانی که برای مدتی از رأس مدیریت اجرایی خارج‌شده یا بازنشسته شده بودند، به مسئولیت‌های دولتی بازگشتند، با این تفاوت که در این سال‌ها در کسب‌وکار اقتصادی و تجاری خود نیز جاافتاده بودند و به‌هیچ‌روی مایل به ترک فعالیت‌های شخصی اقتصادی خود نبودند. از سویی رئیس‌جمهور و مدیران عالی دولت نیز، نیازی به حفظ ظاهر ساده زیستی نمی‌دیدند و آشکارا پای دولت برای بار دیگر به کاخ‌های رژیم پهلوی در سعدآباد باز شد. تحت عنوان به‌کارگیری مدیران توانمند و کاربلد و به عبارت دقیق‌تر «ژنرال‌ها» طبقه «تاجرمدیران» بار دیگر بر کرسی قدرت رسیدند و هیچ ابایی از اذعان به داشتن ثروت ۱۰۰۰ میلیاردی و فراتر از آن نداشتند.


اکنون شش سال از آغاز موج دوم اشرافی‌گری دولتی می‌گذرد. اگر در موج اول مدیران به‌تدریج به ثروت‌اندوزی روی آوردند و رحل اقامت در منازل اعیان‌نشین و مجلل گزیدند، این بار طبقه تاجرمدیران اشرافی از ابتدا دارای ثروت‌های صدها میلیاردی هستند، در منازل ده‌ها میلیاردی در ولنجک، الهیه، زعفرانیه، فرمانیه، نیاوران و … سکونت دارند، همزمان با تصدی وزارت و ریاست سازمان و… مالک چندین شرکت خانوادگی به همراه فرزندان و همسران خود هستند و آن‌ها را اداره می‌کنند و در بخش‌های گوناگون واردات، ساخت‌وساز، انحصارات و... از جایگاه خوبی برخوردارند.


شرح این قصه پرغصه فراتر از مجال محدود این سطور است، اما با تلخی باید بپذیریم که تعداد معتنابهی از مدیران دولتی به‌رغم ممنوعیت صریح در اصل ۱۴۱ قانون اساسی همزمان به مدیریت در بخش خصوصی مشغول‌اند.


ناگفته پیداست که نمی‌توان از مدیری که خوش‌نشینی در خانه ۱۰۰ میلیاردی در ولنجک را برگزیده یا سرگرم دلمشغولی‌های اقتصادی شخص خود و خانواده‌اش است، انتظار داشت که درد حاشیه‌نشینان بی‌بضاعتی را بفهمد که کل امیدشان به یارانه ناچیز ماهانه است، یا حال زن سرپرست خانواری را درک کند که برای خرجی خود و فرزندانش، خود را به مشقت فراوان می‌اندازد، یا حس پدری را بفهمد که چند فرزند بیکار و فارغ‌التحصیل دانشگاه دارد یا مصائب مردم رنج‌دیده جنوب غرب کشور بر اثر ریزگردها را اندکی متوجه شود.


تنها راه برون‌رفت از بحران اشرافی‌گری دولتی، صداقت و شفافیت مسئولان با مردم است. باید مدیران و مسئولان صادقانه و صریح از دارایی‌ها خود و خانواده‌شان، خانه محل زندگی و ارزش آن و نیز فعالیت‌های جنبی اقتصادی خود، آگاه سازند تا مردم، خود در مورد آن‌ها قضاوت کنند. اصل ۱۴۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تأکید می‌کند «دارایی رهبر، رئیس‌جمهور، معاونان رئیس‌جمهور، وزیران و همسر و فرزندان آنان قبل و بعد از خدمت، توسط رئیس قوه قضائیه رسیدگی می‌شود که برخلاف حق، افزایش نیافته باشد.» اینک صرف رسیدگی رئیس قوه قضائیه نمی‌تواند اقناع‌گر افکار عمومی باشد.


به‌نظر می‌رسد فضایی برای اطلاع‌رسانی شفاف در خصوص دارایی و سبک زندگی مسئولان و خانواده‌شان شکل گیرد و به این منظور ضروری است سامانه‌ای مشخص برای این منظور ایجاد و در دسترس عموم مردم قرار گیرد. از جمله اولین حقوق شهروندان آن است که حاکمان خود را دقیق و واقعی بشناسند. مدیران نباید از مطلع شدن مردم از زندگی اقتصادی‌شان نگران باشند و اتفاقاً خود در این راه پیش‌قدم باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • حمیدرضا IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    12 0
    احسن مبارک باد این روحیه استکبار ستیزی کار به جایی رسیده که به عنوان مثال حتی مسول دفتر مثلاً رییس پیام نور یک دکتر خانواده شهید را در اطاق نمی پذیرد دوربین ها گواهی می دهند
  • حجت الله IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    15 0
    مسرفان به جنگ با خدا برخاسته اند و بی شک پیروز این میدان خداوند قادر منقم است .
  • IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    19 0
    خخخخخخ همه دنبال دزد میگردن
  • م IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    23 2
    اول باید ثروت حاکم جامعه شفاف شود
    • IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
      15 4
      دارایی های رهبر انقلاب از همه شفاف تر است و بارها بیان شده البته این بیان حقیقتی است برای کسانی که شرف دارند و با رذالت میانه ایی ندارند
  • فراهانی IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    18 1
    ازساسانیان تا کریمخان و مشروطه همه با پشتیبانی مردم روی کار آمدن بعد فاصله و جاه طلبی و بعد دعوا سر قدرت و بعد ثروت اندوزی و فاصله با همان مردمی که این افراد را سر کار آوردن و در آخر فروپاشی . خدا به خیر کند
  • IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    30 2
    با رونمایی از ثروت مسؤلان و آقازاده ها تمام شبکه های مافیایی و فساد و رانت و اختلاس کشور شناسایی خواهند به شرطی که اراده ای برای انجام این کار باشد
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    16 1
    در جکومت علوی کارگزاران نظام باید زندگبشسان در سطح پایین ترین مردم جامعه باشد در غیر ایمصورت با حکومت اموی توفیری ندادرد..
    • IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
      3 1
      من به شخصه حاظرم حاکمین بهترین زندگی و امکانات رو داشته باشن و چشمشون سیر باشه ولی کارشون رو درست انجام بدن وبا مدیریت علمی ونه سیاسی واتوبوسی برای مردم دل بسوزونن وبا اینهمه پتانسیل در کشور باعث رشد و شکوفایی بشن.
  • IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    16 4
    دروغ و آدرس غلط
  • احمد IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    15 1
    واقعا فکر میکنید چنین اتفافی می افتد چقدر ما ملت ساده اندیشیم
  • ناشناس IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    2 0
    خداوند قارون را با مال ومنالش یکجا درزمین فرو برد چنانچه میشد فقط خود شخص را نابود کرد ومالش را به فقیران داد پس خداوند بهتر ماانسانها به امور واقف است
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    11 0
    حیف نیست اسم این انگل های خوک صفت را "آقازاده" گذاشت...... آقازاده های فاسد .....
  • GB ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    1 0
    بزارید شیطان زاده ملعون.
  • نادرقلی IR ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۴
    0 0
    سرشب قصد تاراج داشت ... سحرگه نه تن‌سر نه سر تاج داشت.. بنازم خداوند پیروز را پریروز ودیروز وامروزرا به یک گردش چرخ ببلوفری نه نادر ماند ونه نادری .. صبر کوچک خدا چهل سال است فقط صبر کنید با قوم عاد وتمود وووو خداوند چه کرد
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    0 0
    خدایا عذاب بنیانگذار اشرافیت وفسادو رانت درجمهوری اسلامیرو لحظه بلحظه بصورت تصاعدی واضعافا کثیرا بعدد ما احاطه به علمک دائما تا هستی .که ازلی هستی.اضافه کن ترا بخون شهدای بشریت درطول تاریخ ومقدسات عالم وجودت.سانسور نکن مشرق. بیقین نسلهای اینده یکی ازنفرینهای دائمیشون همین خاهدبود
  • محمود صانعی پور IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    0 0
    با سلام قانون از کجا اوره ای باید در ایران وضع و یک گروه قاطع وبودن مماشات با اختیار کامل حقوق مردم استیفاء وپول ها چپاول شده وکاخ ها واموال غارت مصادره شده وبه مستضعغین برگردد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس